A inceput sezonul rece, o oarecare provocare pentru posesorii de masini Diesel. La temperaturi cu minus, pot exista anumite probleme la pornire sau, pur si simplu, nu mai porneste masina la „sfert de cheie” cu toate sistemele electronice moderne de aprindere cu care sunt dotate masinile de generatie noua. Eu am simtit aceasta problema in iarna anului trecut, cand am avut temperaturi de pana la -30 de grade Celsius.
Cuprins
Cum functioneaza injectoarele
De asemenea, o problema comuna si costisitoare, in timp, a motoarelor pe motorina, poate fi uzarea injectoarelor. Ce se intampla practic? Injectoarele au rolul de a pulveriza motorina in particule foarte fine. Cu timpul, din cauza calitatii discutabile a motorinei, acele orificii prin care se pulverizeaza motorina, se pot bloca sau, se pot largi. In aceste situatii, injectorul cu pricina fie va pulveriza mai putin motorina decat ar trebui pentru cilindrul aferent, fie pulverizeaza mai mult decat trebuie.
Ambele situatii sunt nefericite atat pentru functionarea in parametrii a motorului cat si pentru pornirea acestuia (in special pe timp de iarna). La pornire, daca injectorul nu pulverizeaza destula motorina, pornirea va fi mai grea. La celalat capat, daca injectorul pulverizeaza prea multa motorina, iar particulele nu sunt destul de fine, motorina nu se aprinde si afecteaza pornirea. De aceea, la o diagnoza a injectoarelor, valorile acestora trebuie sa fie cat mai apropiate de ZERO. Indiferent daca valoarea e pozitiva sau negativa. O valaore negativa indica faptul ca injectorul poate fi infundat, pe cand o valoare pozitiva poate indica faptul ca injectorul are orificiile largite si pulverizeaza prea multa motorina.
Aditivii pentru motorina: pareri, tipuri de aditivi
Aditivii pentru motorina sunt substante ce se amesteca cu motorina pentru a ajuta la lubrifiere, ardere sau chiar curatarea unor componente ale motorului diesel. Exista mai multe tipuri de aditivi pentru motorina, in functie de aportul acestora:
- aditivi motorina pentru curatare;
- aditivi motorina pentru protectie;
- aditivi motorina pentru reducerea noxelor;
- aditivi motorina anticongelant – pentru iarna.
Aditivi motorina pentru curatare: pareri, preturi
Aditivii pentru curatare ajuta la curatarea componentelor motorului de impuritati si calamina depuse in timp. Acesti aditivi ofera de asemenea o ardere mai usoara a motorinei ceea ce are ca efect „secundar” dar fara a afecta negativ motorul, un plus de putere. De altfel, in masinile diesel mai vechi, bunicii nostri adaugau cate 5L de benzina la un plin de motorina, mai ales iarna. Benzina, fiind mai inflamabila decat motorina, isi aducea un aport important la pornirea pe timp de iarna.
Aditivii de curatare ajuta, de asemenea, la curatarea sistemului de injectie. Dupa cum spuneam mai sus, injectoarele se pot infunda cu calamina sau impuritati. Daca adaugi aditiv de curatare la un plin de motorina, acesta ajuta la curatarea injectoarelor, pentru a functiona in parametri normali. Pentru a se vedea o diferenta, dupa ce ai adaugat aditivul de curatare in motorina, trebuie sa rulezi masina cel putin 150 de km pentru a ajunge la rezultate. Si nu te zgarci la turatie. Motorul diesel iubeste turatiile mari. E indicat sa iesi cat mai des cu masina pe autostrada sau intr-un loc unde o poti tura la viteze ceva mai mari, pentru a desfunda injectoarele.
Va las aici o lista cu aditivii de curatare pentru motorina pe care ii recomand:
- Aditiv motorina curatare sistem injectie, Liqui Moly, 500ml – detalii si pret AICI!
- Aditiv motorina curatare sistem injectie Pro-Line Jet Clean, Liqui Moly, 500ml – unul dintre cele mai bune aditive de curatare injectie, vezi detalii si pret AICI!
- Aditiv combustibil pentru curatarea injectoarelor la motoare Diesel Wynns, 325ml – vezi detalii si pret AICI;
Aditivi motorina pentru protectie: pareri, preturi
Aditivii pentru protectie ajuta la lubricarea motorului si protectia componentelor datorita compusilor chimici pe care ii contine. Acestia, in combinatie cu motorina, ajung la motor, protejand uzura componentelor in timp.
Iata o lista cu aditivi pentru protectie pe care ii recomand:
- Aditiv motorina intretinere sistem Diesel, Liqui Moly, 250ml – pret si detalii gasiti AICI!
- Aditiv motorina pentru protectie filtru particule (DPF), Liqui Moly, 250ml – pret si detalii AICI!
- Aditiv anticongelant motorina, Liqui Moly, 1L – pret si detalii AICI!
- Aditiv motorina Speed, Liqui Moly, 1L – pentru a mari puterea – detalii si pret AICI!
IMPORTANT: Cum se folosesc aditivii pentru motorina
Este foarte important sa intelegeti cum se dozeaza si cum se folosesc aditivii pentru motorina. Un dozaj prea mare, in cazul in care nu aveti suficienta motorina in rezervor, poate mai mult sa dauneze motorului decat sa il ajute.
In acest sens, va prezint cum sa folositi corect un aditiv pentru motorina:
Performanta la pornire este imbunatatita si actiunile de ungere si performatele de ungere sunt marite doar adaugand produsul motorinei cu continut scazut de sulf. 250 ml de aditiv este suficient pentru 75 l de motorina. Dozaj: 1: 300.
Pentru a mentine injectoarele curate si pentru protectie impotriva uzurii, adaugati Aditiv intretinere Disel la fiecare 2.000 km.
Cand motorul nu este folosit si se doreste conservarea lui, adaugati 1% aditiv. Urmati instructiunile de conservare a masinii. Aditivul poate fi adaugat motorinei in orice moment deoarece amestecarea se face automat.
Daca aveti sugestii sau intrebari, nu ezitati sa lasati un comentariu.